Разорните пожари во Австралија би можеле да го чинат туристички сектор најмалку 3,1 милијарди американски долари до крајот на годината.
        
Австралискиот совет за извоз на туризам со седиште во Сиднеј (АТЕК) спроведе истражување за посетите од странство. Истражувањето покажа дека целокупната состојба во врска со резервациите значително се влошила во однос на истиот период минатата година, со потенцијална штета на секторот од 4,5 милијарди австралиски долари.
        
Главниот извршен директор на АТЕЦ, Питер Шели вели дека најмалку 70% од вкупно 850 членови на здружението забележале значителен број откажани пристигнувања на странски гости во Австралија.
        
„Вредноста на откажаните патувања се движи од пет илјади до 500 илјади австралиски долари, а најголеб број на патувањата се откажани од граѓани на САД, Велика Британија и европските држави“, додаде Шели.
        
Туристичкиот сектор во Австралија „тежи“ вкупно 130 милијарди австралиски доалри,од кои околу 45 милијарди се резултат на странските гости.Туристичкиот сектор сочинува околу шест проценти од економијата на Австралија. Тој е четврти најголем извозен сектор во Австралија, по железната руда, јагленот и природниот гас. Во 2018/2019 година неговиот придонес во австралиската економија беше 39,1 милијарди американски долари.

извор: Makfax

Најчитани вести