Левичарски наклонетиот Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЦ) во анализа за законот за двојачиност наведува дека ја парализира целата држава, како цена за гласовите за Зоран Заев, албанските партии скапо си ја наплатија нивната соработка за преименувањето на Македонија, анализира весникот.

Во денешниот број, во анализата на малцинските права и ЕУ стандардите, весникот оценува дека албанците во Македонија имаат повисоки права, но Венецијанската комисија предупредува дека покритието со колективните права е ризик за правата на поединецот и ефикасното правосудство.

Целата анализа во продолжение:

Во Северна Македонија, правата за албанското малцинство ги надминува стандардите на ЕУ. Комисијата на Советот на Европа предупредува дека ова може да ја парализира јавната администрација и судскиот систем.

Малцинските права се секогаш добри, тоа е мантра на времето. Колку повеќе доделува една држава, толку подобро. Меѓутоа, неодамна, добро почитуваната правна комисија (Венецијанска) дојде до заклучок дека може да се случи и спротивното, па дури да е случајот и во Европа. Деталната теза на Комисијата е дека вишокот на малцински права може да го загрози функционирањето на демократијата и владеењето на правото. Експертите на „Венецијанската комисија“ припаѓаат на Советот на Европа. Издаваат правни мислења за Советот на Европа, нејзините земји-членки и трети страни.

„Европската комисија за демократија преку закон“ е полно име на ова тело, а оние што ја следат нејзината работа со години нема да се согласат со следниот опис: „Комисијата внимателно ги следи социјалните промени што се рефлектираат во уставните стандарди“.

Комисијата неодамна беше во Северна Македонија на покана на владата на земјата (која оттогаш поднесе оставка).

Во јануари 2018 година, преку парламентот донесе „Закон за јазици“ во итна постапка со која се доделија наводни права на етничките малцинства на земјата, особено Албанците, невидени права.

Политички околности

Политичките околности: На Зоран Заев, во тоа време премиер, му требаа пратениците Албанци за да ја прекрсти Македонија во Северна Македонија. Овој потег беше за решавање на спорот со Грција и добивање на покана за членство во НАТО. Албанските партии скапо си ја наплатија нивната соработка за преименувањето на Македонија, меѓу другото и со носењето на Законот за јазици"

Владата сакаше да обезбеди поддршка преку мислење од општопочитуваната Венецијанска комисија. Но, тоа не успеа.

Еден од заклучоците на Комисијата е дека многу одредби од законот за северномакедонски јазици го загрозуваат судството во земјата.

Особено: „Доколку законот се спроведува целосно под сегашните услови, тоа би го забавило значително функционирањето на целиот судски систем, со ризик загарантиран со Европската конвенција за човекови права, односно Право на сериозно кршење на фер судење “.

ФАЦ наведува дека според застарените податоци (согласно пописот од 2002 година) скоро 20 проценти од службените лица во Северна Македонија во моментов се Албанци и дека  во многу области нивното учество сега одговара на нивното нумеричко значење. Весникот појаснува дека од 2008 година, албанците имаат право да бараат нивниот мајчин јазик да се користи на места каде што сочинуваат најмалку 20 проценти од населението.

- Ако само еден Албанец е вклучен во административен процес и го бара тоа, сите преписки и сите документи мора да бидат преведени на албански јазик. Дури и меѓуагенциската комуникација, вклучително и усната комуникација, мора да се спроведува двојазично на барање, наведува ФАЦ.

- Венецијанската комисија предупредува: „Употребата на албански јазик од службените лица во сите комуникации и меѓу властите може негативно и сериозно да влијае на функционирањето на јавната администрација, особено ако оваа одредба се толкува дека вклучува усна комуникација. Дури и ако Северна Македонија, една од најсиромашните земји во Европа, може да одвои огромни ресурси за да обезбеди на секој службеник од мнозинството население, тешко дека ќе има толку персонал обучен на албански јазик.

Како и да е, новиот закон треба целосно да се примени од 14 јануари. Меѓутоа, во реалноста, ретко кој надлежен орган ќе може да го стори тоа. Нема ниту буџет, ниту персонал. На овој начин, сите институции одат кон колективно кршење на законот. Ова може да биде особено опасно за судството.

Целиот судски систем, вклучително и можни прелиминарни истраги, поднесоци и целата кореспонденција, во сите делови на земјата, вклучително и оние во кои тешко дека има ниту еден Албанец, каде живеат едвај Албанци, мора да биде двојазична, ако тоа го бара само еден учесник.

Како на пример: ако има случај во кој се вклучени само словенски Македонци и се суди во окружниот суд во источниот македонски град Штип, каде живеат помалку од 0,1 проценти Албанци. Судскиот процес затоа е на македонски. Еден се жали. На пример, ако некој Албанец е вклучен во следниот степен - како адвокат, судија или обвинител - доколку е потребно, целиот првостепен материјал мора прво да биде преведен на албански јазик пред да се одржат понатамошни преговори.

Ако се појават пропусти за време на преводот, т.е. не сите документи се целосно двојазични или делови од сослушувањето не биле спроведени двојазично, ова може да доведе до поништување на пресудите.

Да кажеме отворено: Убијците што зборуваат албански јазик во Северна Македонија можат да бидат осудени само доколку не постои грешка во преводот при докажување на нивната вина. Ваквите одредби, според Венецијанската комисија, се закануваат сериозно да го попречат ефикасното функционирање на судството во Северна Македонија.

Комисијата на ЕУ исто така предупреди дека спроведувањето на законот за јазици во сегашната верзија може да влијае на ефикасноста на судовите и јавните обвинители. Венецијанската комисија во најдобар случај гледа, по долгогодишно подготвување, изгледи за спроведување на законот.

Комисијата дури предупредува за парализа на судството ако се задржи задолжителната универзална двојазичност на сите нивоа. Во случај на повреда на законот, предвидени се парични казни до 5000 евра. Тоа е скоро просечна годишна плата во Северна Македонија. Казната е трикратна: таа влијае на одговорниот службеник, неговиот авторитет и на претпоставениот од „инспекторат за употреба на јазици.“

Надлежните институции немаат пари за персоналот и воопшто нема толку преведувачи, а секако ќе бидат казнети. Владата им наметна „нереални правни обврски“ на судските органи, коментираат од Венецијанската комисија: „Законот за јазици е далеку над стандардите на ЕУ“.

Адвокатите го разбија законот во 104 точки и итно препорачаа ревизија. Но, ова сè уште не се случило. Партиите на албанското население инсистираат дека сè останува како што е решено.

Најчитани вести