Копија на иконата на Богородица која се наоѓа во храмот Свети Јован Владимир во Црна Гора, вчера заплака. Иконата извесно време мироточела по малку, а синоќа заплакала за што сведочат и фотографиите кои кружат на социјалните мрежи.

Храмот Свети Јован Владимир во Бар е најголемата соборна црква во Црна Гора, а трет по големина православен храм во светот.

Оваа света икона била во рацете на Св. Сава, а српскиот народ веќе 8 векови доаѓа да и се поклони.

Минатата година иконата на „Пресвета Богородица“ во црквата во Трубарево се случуваше невообичаена работа.

Веднаш по неделната литургија, присутните забележале капки налик на вода на самата икона. По извесно време целата икона била оросена. Ваквите случувања во црквата обично се нарекуваат „мироточење на икони“, нешто што не е непознато и честопати се појавува во многу цркви.

Се уште никој не потврди дали во овој случај стануваше збор за „мироточење на иконата на Пресвета Богородица“, или пак водените капки кои се појавиле се резултат на нешто друго.

Најчитани вести