Девојка која веќе три години работи во белградска пекарница, тврди дека сите што за време на постот ќе јадат од нивната пекара се измамени. Стравува да не ја загуби работата, но морала да си ја отвори душата.

- Се срамам што сум дел од таква измама каде производи кои не се посни ги продаваме како посни, но што можам да направам, јас ги хранам децата од оваа работа. Најмногу ми е криво што со малку труд воопшто не мора да биде вака, почна да раскажува Н.М.

Според неа, од производи кои наводно се посни тие нудат жу-жу, погачи, кифли, празен бурек, и неколку врсти на пити.

- Од се, само кифлите се навистина посни, иако не ги печеме во некои специјални садови за печење, но ајде да кажеме дека тие се добри. Што се однесува до жу-жу и погачите, ние ги премачкуваме со јајца. Вистината е само за да се добие сјај, сепак, јасно е дека таму не постои п од посно. Ние ги сечеме бурекот и питите со исти ножеви, мешајќи ги во исти тепсии, честопати едни над други. Сепак, кога некој ќе праша, сето тоа е посно, па шефот така нареди.

На прашањето дали некогаш помислила да се побуни, таа одговара:

- Да, верувајте ми, сто пати. И секој пат кога ќе го гризнам јазикот. Едвај ја најдов оваа работа, што да правам за да останам на улица што не можам ни да размислувам? Не знам како е во другите пекари, но би ги советувала другите да внимаваат.

Најчитани вести