Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, на сметките на 4.207 субјекти исплати околу 98,3 милиони денари за мерката „Дополнителна помош од 20% на носител на земјоделски стопанства кој е регистриран вршител на земјоделска дејност согласно со Законот за вршење на земјоделска дејност или е регистриран како индивидуален земјоделец согласно со Законот за пензиското и инвалидското осигурување“, соопшти директорот на Агенцијата,Николчо Бабовски.

Право за користење на овие средства имаат сите земјоделски стопанства кои се регистрирани земјоделци и кои земале субвенции по основните мерки од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2017 година.

Овие корисници, рече Бабовски, ќе добијат 20 % повисоки субвенции на вкупната исплатена сума по основни субвенции од 2017- та година.

извор: Makfax

Најчитани вести