Претседателот Доналд Трамп е повторно во кампањата, додека се кандидира за неговиот втор мандат за претседател. И сенаторот Елизабет Ворен фуриозно води кампања за претседателската номинација за демократија, придружувајќи се на сенаторот Берни Сандерс и поранешниот потпретседател Џо Бајден на предниот дел.

Во септември, демократскиот претседателски кандидат Елизабет Ворен разговарала со 20.000 луѓе на митингот во паркот Вашингтон Сквер, во Њујорк. Таа зборуваше за даноците и овластувањата на жените.
Во октомври, претседателот Доналд Трамп се обрати до 20.000 луѓе во Центарот „Американ ерлајнс“, во Далас. Тој зборуваше за граничниот ѕид меѓу Америка и Мексико, економијата и постапките за импичмент против него.

И двајцата политичари беа расположени за комуникација. Ворен инсистираше за нејзиниот предлог концепт за поголем данок за богатите граѓани, Трамп за „одводнување на мочуриштето“ и понатамошниот економски раст на американската економија.


Двата собири имаа свои разлики и противречности. На митингот на Ворен имаше луѓе облечени во секојдневна облека, кои беа подготвени да зборуваат со новинарите, додека Трамп имаше публика облечена стилки за анстанот и карактеристично за републиканците, облечени во облека врз која доминираат американските бои - црвена, бела и сина боја, и не беа толку расположени за комуникација со медиумите.

Митинзите се во тек, и двете политички страни се активни но, првите анкети покажуваат дека во моментов претседателот Доналд Трамп има сериозна предност пред најсериозниот кандидат на Демократите, Елизабет Ворен. Интернет анкетата на Њузмакс (Newsmax.com) покажува огромна поддршка за Трамп од 81% наспроти 16% за Елизабет Ворен.

Медиумите и аналитичарите блиски до демократите, однсно до Елизабет Ворен предвидуваат исто така победа на Трамп, иако со многу помала разлика, 51% за Трамп а 49% за Ворен.

Некои медиуми, како телевизијата ЕјБиСи која е традиционален поддржувач на Демократите и остар критичар на Трамп смета дека било кој кандидат од Демократите би го победил Трамп, но малку кој верува во нивните анализи и анкети бидејќи се со дијаметрално спротиставени резултати со анкетите на независните агенции.

Политичката борба на терен е почната, медиумите се загреваат а конкретните излгледи и шанси ќе бидат јасни веќе на пролет.

Најчитани вести