Медицинските сестри мораат да молчат за многу работи што се случуваат во болниците, иако пациентите би сакале да ги знаат. Тие се мост помеѓу пациентите и лекарите во време кога луѓето се најранливи - без оглед дали се опасни по живот, во страв за нивното здравје или, едноставно, над безбедноста на нивните животи, во услови што не можат да ги контролираат.
Поради ова, тие честопати се први кои се критикуваат, а нивната работа не е воопшто лесна.

Да се ​​биде медицинска сестра значи да имате многу емпатија, трпеливост, работен дух и кондиција да стоите на нозе, понекогаш до раните утрински часови, но и да знаете како да молчите. Се разбира, не секој е подеднакво добар или талентиран за овaa работа, но, генерално, тоа е професија која е многу потценета.
Имено, медицинските сестри често се вистински чувари на тајните во болниците и како такви можат да ги откријат деталите за нашиот третман, како и информации за луѓето кои не лекуваат.

Сепак, тие мора да го почитуваат системот во кој тие работат, што е длабоко исполнето со хиерархијата во која се прво лекарите, и оние под нив. Некои од нив имаат анонимно откриени тајни кои не сакаат да им кажат на своите пациенти бидеќи со тоа би го ризикувале нивното работно место, угледот во болницата и слични работи.

Тие не се согласуваат со сите лекари подеднакво, но мораат да молчат

Тие нема да ви кажат дека докторот е некомпетентен, затоа што не смеат да го сторат тоа, дури и ако е точно. Но, ако медицинската сестра ви каже „имате право да побарате второ мислење“, тоа е всушност тоа - тајниот код, затоа што мислат дека некој друг може да ви помогне повеќе или да бидете поодговорни и доверливи.

„Ако ви кажам да се консултирате со некој друг, тоа значи во превод дека најдобрата даијагноза не е кај овој лекар“, вели една од медицинските сестри за „Бизнис инсајдер“.

„И лекарите се луѓе, ние сме сосема свесни за тоа, а факт е дека многумина остануваат до доцна во ноќта и напорно работат а дуги имаат последици од алкохолот и лековите кои ги земаат “, продолжува медицинската сестра.

Не давајте мито - нема ништо да постигнете со тоа

Давањето мито на лекарите не е нешто што треба да го направите. Иако многу луѓе сè уште го практикуваат ова, верувајте ми, вашиот лекар нема да ве третира поинаку - тие сите ги третираат подеднакво. Никој нема да ве оперира лошо затоа што не му дадовте пари, и нема смисла да се позајмите за да им плаќате на лекарите за што веќе се платени.

Плус, повеќето од нив дури и не се сеќаваат колку им дале и кога. Вие претпочитате да ги трошите тие пари на приватни анализи и консултации со приватни лекари, каде што побрзо ќе бидете прегледани и дијагностицирани, што е често поважно од она што следи.Нема чиста болница

Болниците се преполни со бактерии, опасни се. И покрај најдобрите напори на персоналот, особено персоналот за чистење, болниците едноставно не можат да бидат стерилно опкружување.

Поради ова, повеќето од оние кои работат во болницата дури надвор и не носат чевли во кои работат, па затоа би било добра идеја да го имате ова на ум кога сте во болница или посетете некого. Сапуните и средствате за дезинфекција се сместени таму со причина.

Заканите и викањето се најлоши

Со ваквите постапки нема да ве третираат подобро, тоа само ви штети. Како што вели една од сестрите:

"Јас нема да кажам дека буквално малтретираме вакви луѓе, но останете уверени дека нема да добиете аналгетици против болка кои ги барате заради таквото однесување што би ви го дале ако навистина се потребни, или да ве прими лекарот преку ред. Сè што бараме е нормално однесување. Јас не сум одмаздлива, но знам колеги кои се и јас не ги обвинувам, па запомнете дека следниот пат кога ќе дојдете да викате на сестра ризикувате отпор од неа кон себе “.

Има моменти кога е подобро и полошо да се биде во болницата

Најлошите времиња во кои можете да завршите во болницата се празниците и летото. Имено, во тоа време повеќето од реномирани стручњаци се на одмор, заменети со помлади и помалку искусни лекари, а во тоа време болничкиот персонал е исто така со помал број. Ако можете, избегнувајте операции и третмани во тоа време.

Не ги лажете лекарите

Не лажете за тоа што го земате како лек или додаток суплемент. Без разлика дали се работи за растителни лекови или некои лекови без рецепт, мора да им кажете на вашите медицински сестри и на лекарите апсолутно се што земате, бидејќи контраиндикациите за терапии можат да бидат многу опасни, а потоа ќе се чувствувате лошо и нема да добиете добар третман и тек на лекувањето.

Не оценувајте сами колкава е болката и кои се причините

"Ако имам пациент кој сам се дијагностицирал или агресивно офка, а во исто време ми кажува дека треба итно да се појави лекар затоа што има болка, сигурно нема да го сфатам сериозно. Исто така, не се играјте херои ако болката е тешка - понекогаш такви симптоми го делат животот од смртта. Значи, нема смисла да се лекуваш сам себе пред да дојдеш на лекар, затоа што може да си нанесеш штета себеси “, вели една од сестрите.

Не е на нас да ја извршуваме нечија работа

Медицинските сестри нема да ви ги кажат резултатите од вашата анализа и дијагнозата затоа што тоа е работа на вашиот лекар, а не нивна. Не е дека тие се лоши, себични, глупави или неинформирани, туку секој бизнис има свои правила. Тие не се таму за да ви кажат дали имате карцином или не, па што што треба да ве лекува треба и да ви каже од што ќе се лечите. Ако ги прашате, тие само ќе одговорат на „не знам“, дури и ако знаат.

Најчитани вести