Најодговорен за еколошката катастрофа која што вчера му се случи на Скопје, со оглед на фактот што чистењето на просторот во „Охис“ е под надлежност на Владата, е премиерот Зоран Заев. Никој не знае какви последици ќе остави хаваријата во „Охис“ по здравјето на граѓаните, изјави Даниела Костадинова, советник во општина Кисела Вода од редовите на ВМРО-ДПМНЕ.

„Жителите на Кисела Вода, барем оние кои имаа каде да заминат, ги напуштија своите домови. Отидоа кај роднини или пријатели само да се заштитат себе си и своите најблиски. Човекот кој не пропушта шанса да се фотографира и појави пред медиумите, Зоран Заев го нема никаде. Тој е најодговорен за еколошката катастрофа која што вчера му се случи на Скопје со оглед на фактот што чистењето на просторот во „Охис“ е под надлежност на Владата. Додека граѓаните беа во паника, никаде го немаше ниту Макрадули, ниту градоначалникот на Општина Кисела Вода, Филип Темелковски“, рече таа.

Според неа, јавноста мора да добие одговор дали фирмата која е овластена да го менаџира токсичниот отпад има лиценца за управување со токсичен отпад и отрови и доколку нема дали воопшто некој од власта и вршел контрола?

„Одговор мора да има и на прашањето дали стечајниот управник и судијата потпишале договор уште во февруари за дислокација на дел од опасните супстанци како што се течниот хлор и метил акрилат, но досега ништо не е преземено иако парите се исплатени“, рече Костадинова.

Таа прашува дали во Владата се свесни дека доколку се случи хаварија со само еден канистер со 30 литри хлор истечен, ќе треба да се евакуира цело Скопје, а целата количина од 15-тина тони може да контаминира 1/3 од Македонија?

Костадинова кажа дека советниците на ВМРО-ДПМНЕ уште вчера побарале вонредна седница на Советот на Кисела Вода.

„Уште вчера кога по медиумите видовме што се случува во нашата општина, побаравме вонредна седница. Но тоа не ни беше овозможено, значи останаа глуви на нашето барање. Ние сакаме како советничка група да бидеме информирани за она што се случува во нашата општина, имаат право жителите на општината, а воедно и на околната општина Аеродром бидејќи и таму се почувствува непријатниот мирис, да знаат што се случува кај нив и каква опасност има. И воедно ако треба некои безбедносни мерки, населението да се евакуира“, рече Костадинова.

извор: Makfax

Најчитани вести