Податоците за загадувањето на воздухот од мониторинг станицата во Гази Баба во текот на изминатите пет часа биле невалидни поради замена на потрошен дел.

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека поради технички зафат врз инструментот за мерење на суспендирани честички со големина до 10 микрометри од станицата во Гази Баба, податоците од 06 до 11 часот се невалидни.

Од Министерството велат дека податоците не се одраз на извршени мерења, туку на соодветен код од инструментот кога истиот има недостаток.

„Извршена е замена на потрошниот материјал, односно филтер во облик на лента, и грешката во инструментот е отстранета. Инструментот е пуштен во работен режим, додека податоците од наредните извршени мерења на концентрацијата на ПМ 10 ќе бидат достапни од 13 часот“, велат од Министерството.

извор: Makfax

Најчитани вести