Норвешката разузнавачка служба повторно изрази загриженост дека нејзините ГПС сигнали на на далечниот север на земјата се блокирани, а Осло повторно ја обвини Русија за неприфатливи дејства, пренесува „Ченел њуз Азија“.

Службата тврди дека нарушувањето во ГПС сигналите што го искусиле за време на големите вежби на НАТО во Норвешка минатата година претставуваат особена грижа за војската и претставуваат закана за цивилното воздухопловство.

Таа во својот годишен извештај вели дека блокирањето на сигналот не претставува само нов предизвик за членките на НАТО туку и дека ќе ја зголеми способноста на Русија да ја проектира својата моќ во мир, криза и во војна.

Норвешка и Финска протестираа против инцидентот за време на вежбите на НАТОво периодот од 25октомври и 7 ноември, при што Осло рече дека руските сили на полуостровот Кола на Арктикот стојат зад блокирањето на ГПС.

Москва негира каква било вмешаност во инцидентот.

извор: Makfax

2

Најчитани вести