За само неколку часа откажани 150 летови поради штрајк на авиокомпанијата „РајанАир“

Авиокомпанијата „РајанАир“ се соочува со нов штрајк што ја принуди компанијата да откаже повеќе од една третина од летовите од и до Германија. Поради штрајкот само досега се откажани вкупно 150 летови од и до Германија.

Штрајкот ќе трае 24 часа, а започна во 3 часот наутро, на покана од германскиот синдикат на пилоти и кабината на екипажот Верди.

Триесетина вработени се собраа во утринските часови на аеродромот во Берлин „Schoenefeld“ со транспаренти „РајанАир“ мора да се промени” и „Без права, без летови”.

Германскиот штрајк се случува пред штрајкот на ниво на Европа, кој треба официјално да се објави во четврток од страна на италијанскиот, португалскиот, шпанскиот, холандскиот и белгискиот синдикат.

Тие заедничка изјава најави за петок. Во август, на компанијата се соочи со голем координиран штрајк на вработените во пет европски земји, беа откажани 400 летови во средината на сезоната на годишни одмори, а повеќе од 55 000 патници беа засегнати од штрајкот.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари