Ова се најскапи јадења во свет

Овие намирници не се често на просечна трпеза во нашите краишта.

Јастрог

Јастрогот припаѓа во морски плодови, кои секоја година на американскиот пазар му носи две милијарди долари. Јастрогот најчесто се подготвува со тоа што жив се става во жешка вода. Месото е доста вкусно, но затоа е и доста скапо. Конзументите на овој специјалитет велат дека вкусот вреди секој долар...

Фугу

Фугу е јапонска врста на риба, чие месо ако не е добро подготвено може да предизвика смрт. Самиот процес на подготовка е доста скап, бидејќи фугу можат да го подготват готвачи со посебна дозвола, поминуваат низ ригорозна обука и контрола.

Шафран

Ова е најскап зачин во светот. Не е ни чудно, со обзир на тоа дека за еден килограм треба да се соберат 150-200 илјада цветови. Цветовите ми се јако жолта боја а зачинот има доста горчлив вкус.

Кобе говетско

Вистински Кобе говетски призводи на месо се од посебна врста Вагиу говеда во Јапонија. Начин на одгледување на овие говеда и ден денес е тајна, но по некои тврдења, им се дава пиво и житарки со што на месото му дава посебен вкус. Еден килограм често надминува и цена од 300 долари

Белуга кавијар

Најскапа намирница во светот, чија цена надминува 5000 долари за килограм. Кавијарот се добива од икра, односно рибини јајца. Белугата воглавно се служи во мали парчиња тостиран леб, бидејќи е грев со било што друго да се расипе тој неверојатен вкус.

Најнови вести

Коментари