Според бугарскиот претседател Радев, на Илинден се гинело за бугарската нација

Тука на легендарното „Обориште" нашите предци тргнаа кон патот за слобода и достоинство. Водени од вербата и со цел да го дадат својот дел на олтарот на револуцијата, тракијските делегати го поткрепија решението за востание донесено во Македонија.

Кога нашите сонародници во Македонија се креваат, местото на Тракијците е со нив, изјавил денеска бугарскиот претседател Радев по повод 115 годишнината од, како што велат, Илинденско-Преображенското востание.

Тој, меѓудругото додал: „Никој не може подобро од вс, наследниците на хероите, да го сочува и пренесе споменот за оние кои го дадоа животот за бугарската национална идеја".

Поврзани

Најнови вести

Коментари