Секретаријатот на Енергетската заедница даде позитивно мислење за изградбата на главниот гасовод како дел од турскиот тек низ Србија. Изградбата на нафтоводот ќе започне во април годинава.

Српско-руската компанија Gatrans доби позитивно мислење од Агенцијата за енергетика на Србија (Aers) на изградбата на магистралниот гасовод како дел од турската тек преку Србија, со барање за ослободување од третиот енергетски пакет, или од конкуренција за пристап, што значи дека не само што обезбедува на руски гас , за што Агенцијата, исто така, побара мислење од Енергетската заедница.

Секретаријатот на ЕК на 1 февруари даде мислење дека со гасоводот ќе се зголеми безбедноста на снабдувањето со гас, но исто така утврди дополнителни услови меѓу кои и ти дека е потребно за да се овозможи и можност гасоводот за надомест да го користат и трети компании а не само оние кои се иневститори и градители на гасоводот - Србијагас и рускиот Гаспром, со што ќе обезбедат конкуренција.Главниот гасовод ќе биде долг 403 километри и ќе оди низ Србија, со влез од Бугарија преку Зајечар низ Србија се до границата со Унгарија. Првите проценки велат дека изградбата ќе чини околу 1,4 милијарди евра.

1

Најчитани вести