Во текот на дискусијата на кварталниот извештај за статусот на УНМИК во Косово и Метохија, што се одржа синоќа и покрај претходните противење на поголем број на членови на Советот за безбедност на ОН, едногласно беше побарано Приштина да го укине данок од сто отсто на производи увезени од Србија и Босна и Херцеговина.

Исто така беа изнесени различните ставови од страна на членовите во однос на идната динамика на одржување седници за ситуацијата во Косово и Метохија.

Рускиот амбасадор Василиј Небенц изјави дека Русија е загрижена за Србија поради сериозноста на ситуацијата со Косово.

Тој му рече на косовскиот амбасадор Валона Читаку, кој ја нарече оваа средба шарада, дека ако мисли така, не бил должен да доаѓа, иако бил поканет.

Тој додаде дека Русија не прифаќа дека Косово е исклучено од агендата на Советот за безбедност на ОН и дека тоа треба да биде под постојана контрола на телото, бидејќи ситуацијата е нестабилна и секој момент може да излезе од контрола.

Небензи ја повтори позицијата на Русија дека Приштина ги крши правилата на ЦЕФТА со воведување даноци за српските производи и рече дека Косово ги игнорира барања западните заштитници.

Според него, формирањето на apмиjaта на Косово е прекршување на Резолуцијата 1244 и не постои гаранција дека новоформираната apмиja нема да биде искористена против Србите.

Тој, исто така, рече дека изјавата дека Рамуш Харадинај ќе престане да комуницира со УНМИК претставува флагрантно кршење на резолуцијата на ОН и уште еднаш ја повтори позицијата на Русија дека Косово може да биде застапувано само преку УНМИК.

Кина е исто така, истакна дека ги почитува суверенитетот и резолуцијата 1244 на Србија, УНМИК и ја нагласи потребата да се најде решение за дијалог во контекст на оваа резолуција.

Претставникот на Кина рече дека Советот за бeзбeднeст на ОН треба да ја продолжи дебатата за Косово.

Амбасадорот на Велика Британија, Карен Пирс ja поздрави работата на УНМИК и истакна дека Косово повеќе не е во „акутна криза”, и дека има многу поважни проблеми во однос на меѓународниот мир.

„Би сакал да ја искористам оваа можност да апелирам до лидерите во Белград и Приштина да ја увидат шансата што им ја нуди дијалогот  можноста да се надминат разликите и да се движат напред, бидејќи им го должат тоа на своите народ и историја, рече Пирс.

Според неа, британското правно толкување на Резолуцијата 1244 на ОБСЕ не го брани формирањето на косовската apмиja..

Претставникот на Германија Кристоф Хеусген, повика на стратегиска оцена на мисијата на УНМИК во Косово, во согласност со состојбата на теренот, додавајќи дека многу од задачите на УНМИК може да ги преземат други организации.

Тој рече дека единствен начин Србија да влезе во ЕУ е успешен дијалог и признавање на Косово.

Во врска со размената на територии, односно промената на границите, тој го повтори германското гледиште што се противи на оваа идеја. Тој истакнува дека оваа идеја е ризична и ќе го дестабилизира регионот.

Американскиот амбасадор Џонатан Коен изјави дека Унмик го исполнил својот мандат и е време да се намали обемот на мисијата.

Тој потсети дека САД претходно побараа намалување на обемот мисијата на УНМИК и побараа итен напредок во дијалогот со итно откажување на даноците.

Заменик шефот на Мисијата на Франција во ОН изјави дека нормализацијата на односите меѓу Белград и Приштина зависи од дијалогот и исто така, ги повтори барањата за укинување или барем суспензирање на даноците.

Според неа, Франција сака да ја промовира трговијата меѓу двете страни и сака да види политичка волја и компромис и од Белград и од Приштина.

Франција ќе продолжи да го поддржува подобрувањето на односите во регионот, истакна таа, додавајќи дека лидерите во Белград и Приштина создаваат атмосфера за конечно решение и не се сомневаат во процесот на нормализација.

Советот за безбедност на Обединетите нации се согласи да ги намали седниците посветени на Косово, објави АП.

Практиката досега беше да се одржи седница на секои три месеци, а по притисокот од САД и нејзините европски сојузници, беше постигнат договор за одржување на три седници оваа година а, во 2020 година две седници.

1

Најчитани вести