Вечер анализа

Глобална ментална манипулација на милиони луѓе: Кембриџ Аналитика и зошто ќе се обидат да го уништат Фејсбук

Еден од најголемите проблеми на современата демократија е изборна кампања. Изборната кампања се претвори во строго емоционално "перење на мозокот" на населението со право на глас до степен до кој самата демократија како систем доаѓа во прашање.

Во идеален, или барем полу-идеален демократски систем, условите за кампања треба на гласачите да им ги презентираат опциите / кандидатите и нивната политика, особено за да бидат во можност да направат разлика помеѓу нив и врз основа на тоа да се гласа за прашањето за тоа кој во иднина ќе ја води земјата.

Веднаш стануваме свесни за проблемот - политичките опции имаат слобода да лажат, или мамат, прикријат, извртуваат, инсинуираат, цензурираат и манипулираат по своја волја. Кандидатот може, и најчесто го прави тоа - во кампањата да ветува едно нешто, а да направи сосема поинаку кога ќе дојде на власт.

Поради овие факти, демократијата е дефектен систем кој може да биде многу подобар. На пример, победник кој лаже треба веднаш да биде санкциониран штом го прекрши првото изборно ветување. Наместо ова прашање, електоратот, освен во повеќето помали прекршоци, целосно ја толерира лагата и сите гласачи, остануваат стрпливо да чекаат на следните избори.

Имајќи го ова на ум, чудо е што толку многу луѓе се уште учествуваат во изборниот процес (да речеме во просек помеѓу 60% и 70% во зависност од изборот и локација). Но, и покрај толку многу недостатоци секои избори се редовно придружени со една дополнителна кампања - кампања за да се убеди електоратот кој допрва треба да се појави на гласачкото место, бидејќи тоа е нивната "граѓанска должност".

Ако е тоа главниот проблем на демократијата, тогаш можеме да кажеме и како се деградира демократијата, проблем кој станува се поголем и поголем. Ова е глобален проблем на демократијата како систем, но на некои места тоа е особено изразено, на пример во САД.

Нашите "европски" политички кампањи се многу токсични и грди, но во американската кампања земена во целина, има ново значење кога станува збор за нивото на подметнување и суровост. Откако ќе почнат, претседателските кампањи во САД буквално траат со години и целосно го окупираат медиумскиот простор, особено во последната изборна година.

Постојат одредени правила, како што се прашањето за тоа кој треба и како да донира за претседателските кандидати, но сепак, и тоа редовно се заобиколува на генијални начини. На крајот на краиштата, прашањето колку собрал некој претседателски кандидат станува медиумски скандал за конкуренцијата, а избирачите, зафатени од еуфорија, често се подготвени на мали донации да им помогнам на своите фаворити.

Тоа подразбира дека политичките кампањи, како во САД и во остатокот од светот, станаа голем бизнис. Постојат голем број на специјализирани компании кои сакаат да обезбедат услуги на потенцијалниот кандидат, со цел да ги зголемат своите шанси за победа.

Зарем тоа не е друг начин на кршење на демократијата и каква треба да биде суштината на демократијата? Па, добро, ова е слична приказна како онаа за лобистите.

Зошто кандидатите би ги ангажирале овие надворешни соработници? Бидејќи во зачинета и сурова борба како што е денешната кампања секој глас се брои, и специјализираните компании тврдат дека тие знаат да стигнат и до дополнителни гласови.

Но, што точно прават тие? Сè на сè, од бенигни плакати до многу контроверзни и кривични дела. Најпопуларните се оние компании кои ветуваат дека ќе ја користат човечката психологија за да ги преобратат избирачите да гласаат за кандидатот кој ги плаќа своите услуги.

Треба да се има на ум дека просечниот гласач, генерално, не е политички писмен човек, а уште помалку е техничи или интернет писмен, така што тој нема време да размислува за политика и влијанието на политиката врз неговиот живот.

Затоа, кога станува збор кога е време да гласаат, имаме на располагање за милиони гласачи ментални "справи" да гласаат за овој или оној кандидат.

Претходно ова беше работа на класичните медиуми - телевизија, радио и печатот. И денес како замена за овие медиуми, постојат многу подобри и поефикасни решенија - Интернет, посебно социјалното вмрежување.

Оптимизмот од пред 2, 3 децении помина – Интернетот не стана голема библиотека која ќе ги збогати народите на светот (иако постои), наместо тоа, за поголемиот дел од корисниците, Интернет = Facebook.

Милијарди луѓе низ целиот свет се членови на социјалните мрежи, исто и американските корпорации, и таму го поминуваат поголемиот дел од своето време со повремена посета на алтернативи како Твитер, Instagram и други.

Тоа го прави Фејсбук идеална платформа за таргетирање потенцијални гласачи. Понатаму, самиот Фејсбук не е бенигна организација која ги поврзува луѓето.

Главната работа на Фејсбук е собирање на лични информации за своите членови. Сосема е точно дека Фејсбук подобро ги познава своите корисници отколку која било друга личност во светот. Фејсбук гледа се, и кога корисникот е присутен на еден сајт и кога "сурфа" на интернет (бидејќи технички уште е најавен во самата платформа).

На крајот на краиштата, Фејсбук има огромно количество на податоци за секој корисник – од станување во утринските часови, кој што сака да јаде, со какви луѓе се дружи, која е неговата музика, каков филм сака, политичка, сексуална, спортска, верска и друга ориентација.

Некои од корисниците разбирливо се жалат од овој третман, но истите не сфаќаат дека Фејсбук не е некоја државна институција - Фејсбук е приватна компанија на американската берза. Со други зборови, фактот дека корисникот, и покрај сето ова знаење, се уште сака да го користи Фејсбук е неговата или нејзината лична работа, но реално нема многу причина, тогаш во знак на револт да се буни против третманот кој го добива таму.

Се разбира, Фејсбук стана гигант играјќи повторно на човечката психологија и емоции - на его, суета и потребата за социјална интеракција.

Значи, како да го користите Facebook за политички цели? Прво, треба да се добие она што го има Фејсбук - информации за членовите. Овие компании кои се на аутсорсинг имаат направено многу добро решение, бидејќи процесот воопшто не е тежок.

Една таква компанија е Кембриџ Аналитика од Велика Британија која е основана во 2013 година. Компанијата имаше квалификувана специфична апликација (која можат да ја користат членовите на FB), со цел да собере приватни информации. Всушност стануваше збор за квиз на личноста за корисникот, кој ако сака, може да го реши преку FB, но во замена за таа апликација, која нуди квиз, вие давате пристапот до вашиот профил и се што е на него. Повторно, човечкото его игра голема улога, бидејќи повеќето луѓе сакаат да решаваат разни квизови за да ги потврдат своите квалитети и / или супериорност. Како што корисник го решава квизот, постоечките апликации го "чешлаат" профил и се евидентираат во посебна база на податоци на посебен сервер сите информации за него, и за неговите пријатели.

Спротивно на мислењето на некои, и апликациите - колку што е наведено во условите на употреба - може да собираат приватни информации, но тоа не е важно, на профилот има и повеќе од доволно информации за да се изгради "психолошки профил".

Програмерите на Кембриџ Аналитика (CA) во текот на еден период од неколку месеци, "собрале" информации за околу 50 милиони корисници. За ова јавноста дозна преку 28-годишниот Кристофер Вајли, кој е свиркач во случајот.

Пред да погледнеме на свиркачот, уште неколку зборови за операцијата. Значи, кога една компанија, како што е CA, ги собира сите тие информации, може да ги продаде на маркетинг агенции или за политички кампањи. Се разбира, тие не продаваат "сурови" податоци, туку ги анализираат нивните услуги. Во случај на политички кампањи, тие можат да понудат врз основа на собраните психолошки профили претпоставки како влијаат на гласачите да гласаат за одреден кандидат или да го сменат своето мислење и да се свртат кон друг кандидат.

Како е тоа можно?

Лесно.

Да ги земеме како пример американските претседателски избори во 2016 година. Да речеме дека сте верник и тоа е важно за вас. Едно утро, на Фејсбук има една статија насловена: "Трамп рече: Библијата е книга што го води мојот живот!". И мислите - конечно, кандидат кој ги дели моите вредности. Се разбира, ќе гласате за него.

Од друга страна, веројатно, верата не ви значи ништо, но можеби навистина ви значи правото на жената да има избор над нејзиното тело. Во овој случај, истото утро на вашиот Фејсбук пристигнува линк до една статија со наслов "Трамп изјави: Правото на абортус е универзално право на секоја жена!" Одлично, мислам, еве го ставот со кој се согласувам – ќе гласам за Трамп! Но дали Трамп навистина го кажал тоа? Многу веројатно не!

Но, тоа не е важно - имено,гигантските онлајн манипулатори како што CA ќе направат лажни страници, портали и лажни статии со содржина која нема никаква врска со реалноста. Играта е да ја мапира вашата политичка неписменост и фактот дека сте до таа точка лековерни што ќе верувате во насловот на Facebook. Еден ден можеби ќе дознаете дека Трамп не се грижи за правата на жените или дека никогаш не ја отворил Библијата, но премногу доцна, вие сте гласале за него, и тоа е се што е важно.

На овие принципи, компании како што се CA ќе заработат милиони и милиони долари. Ова е само опишано како банални примери. Операциите се исклучително сложени и алгоритми за непобитни детали ќе бидат анализирани за секој гласач. Немојте да се изненадите ако еден елемент кој во анализата на евиденција ќе биде и "ниво на лековерноста" – па ќе ви пласираат бомбастични наслови, а за оние со пософистициран и неодлучен мозок нешто прилагодено на нивните глави, како што е: "И јас долго време не гласав на избори, но еве 5 причини зошто овој пат сериозно размислувам да излезам и да гласам за Трамп ".

Ајде да се вратиме на реалноста - како што беше претходно споменато, поранешен вработен во Кембриџ аналитика, Кристофер Вајли, одлучи во медиумите да зборува за тоа како CA функционираат како дел од изборите во САД. Вајли е чуден, полн со себе и очигледно го сака медиумското внимание, но нешта кои ги зборува треба да се земат со одредена резерва.

Но, тој откри како CA соработувала со Стив Бенон, поранешен шеф на кампањата на Трамп (што Трамп го смени неколку месеци по преземањето на власта), згора на тоа, Бенон и други сомнителни актери станаа главните луѓе во компанијата Кембриџ Аналитика.

Вајли опишува како е создадено совршено оружје "за ебе*е во мозок ", и тој смета дека нивната работа е многу важна во победата на Доналд Трамп. Веројатно е во право, но има и приказна која денес не се споменува во медиумите.

Како прво, со сите своите алгоритми CA никогаш не може да направи "ДА" за победа на изборите за Џеб Буш, кого Трамп го споменуваше во сите дебати. Значи, тие имаа атрактивни материјали за почеток, а подоцна веројанто тоа придонело за надминувањето на Трамп поразувајќи ја Хилари Клинтон.

Но, неискажаната приказна е ова - услужни фирми, како што се Кембриџ Аналитика дефинитивно се користени и од и Хилари Клинтон, а овие компании масовно во неговата кампања ги користеше Барак Обама и тогаш никој не беше ужаснат, згора на тоа, го пофалија тимот на Обама како многу паметно и итро се надградуваат со "нова технологија".

"Ебе*е во мозок" што го споменува Вајли е одамна на сила, дури и пред CA да е основана. Океј, поради овие или други причини, CA сега е главната тема на медиумите. Но, бидејќи станува збор за лондонска компанија, зошто никој сега не се сомнева во "британско мешање" во американските претседателски избори? Бидејќи на кампањата, наводно, работеле руски хакери, тролови и ботови, сите тие изгледаат како "камилица" споредено со операциите на CA.

Веќе неколку пати многу меинстрим медиуми пишуваа дека зад целата афера "мешање" не стои Русија, но Alt-rught движењето, луѓе како Стив Бенон и слични, но тие очигледни факти едноставно не стигнат до мејнстрим, дури ни сега кога CA операцијата е откриена.

Но, зошто е сè изложено и зошто е толку одеднаш? Како што се очекуваше, најголемиот удар претрпе Facebook, компанијата во последните неколку дена загуби десетици милијарди долари вредност (!) и започна кампањата која ги повикува луѓето да бидат исклучени од Фејсбук.
Можеме да се обидеме да го одиграме адвокатот на ѓаволот за г-дин Цукерберг, но тука навистина се чини дека некој се обидува да го удри и урне Фејсбук.

Зошто? Поентата е едноставна - што и да чинеше CA или некој друг, Фејсбук е се уште голема платформа на која како шумски пожар можат да се разменуваат политички ставови, и покрај раширената глобалната политичка неписменост, а масите, почнуваат да сфаќаат дека некој им работи позади грб, и дека притоа станува збор за политички и бизнис елити.

Можеби Едвард Сноуден е во право кога вели дека Фејсбук е всушност одлична шпионска алатка произведена и управувана од т.н. " "длабока држава". Веројатно е во право, но сепак, работите се таму за да излезат од контрола. Во последните месеци сме сведоци на големи притисоци врз првиот човек на Фејсбук, Марк Цукерберг. Од ФБ се бара да започне решавачка борба против "лажни вести". Ова го бараат политичарите, и елитата, но луѓето кои работат на FB знаат дека тоа е невозможно, бидејќи тоа ќе биде крај на компанијата.

Налутената елита насекаде гледа лажни вести, видете го заговорот, видете го Путин ... и сака да ги истреби итно. Се разбира, она што тие сакаат да го елиминираат не се "лажни вести", туку најчесто единствените вистински вести - лажни вести се психолошкото душевно пеглање произведено од CA и други. Тоа им пречи на испаничените, - им пречи вистината која се уште се шири првенствено преку Фејсбук. Ова е нешто што мора да се запомни во оваа приказна.

Цукерберг, по неколку дена молчење, јавно "длабоко се извини" за сè. За што? Поради CA што го правела со нивните податоци. Да, има информации дека Фејсбук на CA им овозможил и подобар пристап отколку што треба, но тоа не мора да значи намерно е направено од Фејсбук, таков технички пристап во тоа време за апликација преку FB имаа сите (денес правилата се малку построги ).

Далеку од тоа дека Цукерберг е позитивен актер - тој во многу наврати се покажа како голем лојалист на "длабока држава" - како личен успех ги посочи француските претседателски избори каде FB успеа да ги "запре руските ботови" (ботови = автоматски лажни профили да се шири дезинформации ), очигледно бидејќи победи Емануел Макрон. Ако не победеше Макрон, туку Марин Ле Пен, тој дури и немаше да ја спомне Франција во страв дека повторно ќе го обвинат дека помогнал со неговата платформа за "остварување на целите на Путин". Значи, Марк ќе каже сè што е потребно, но сега доаѓаме до ситуација во која од него се бара премногу - буквално деловно самоубиство.

На платформи како што се Фејсбук и Јутјуб се прави огромен притисок, бидејќи постои, сепак (и покрај построгата цензура), слободата на говорот и таа навистина ги плаши оние кои во неа се колнат. YouTube, како и FB веќе се ангажираниза бришење на голем број на канали, но не може да ги избришат.

Компании како што е Кембриџ Аналитика постојат многу. Тие се занимаваат со сè и сешто. Тие зграпчуваат податоци, ги анализираат, но и повеќе од тоа. Очигледно, Кембриџ Аналитика исто така била вклучена во уцени, лажни обвиненија и други кривични дела. Ништо не е чудно, сето тоа е од дефектниот демократски систем кој овозможува политичката кампања да биде валкана.

Како и секогаш, работите треба да се променат суштински, но никој нема волја да потроши толку пари во кампањите.

Што се однесува до оваа медиумска хистерија околу CA, главната цел е овој пат Фејсбук бидејќи се сака тој да биде целосно подреден и контролиран. Не е ни чудо, бидејќи корисници на Фејсбук повикуваат да се стави крај на војната во Сирија, има такви кои не сакаат нова Студена војна меѓу Истокот и Западот, кои сакаат нова политичка опција, кои пишуваат за неправда и владејачката елита - тие треба да бидат замолчени.

Ако Цукерберг не може да го стори тоа, тогаш целата негова платформа ќе биде скршена, а на корисниците ќе им се советува да се пренесат на побезбедни и контролирани места каде што ќе има нулта толеранција за "лажни вести".      (vecer.mk)

Поврзани

Најнови вести

Коментари