Вечер тема

Климатски бегалци: Дали светот е подготвен за милиони нови мигранти раселени од урагани, пожари, поплави и суши?

Урагани, пожари, поплави и други природни катастрофи се дел од последиците од климатските промени. Климатските промени ги дислоцираат луѓето и создаваат мигранти, т.е. климатски бегалци. Во 2017, ова беше добро видено на примерот на САД. Пожарите што ја погодија јужна Калифорнија во декември принудија илјадници жители да ги напуштат своите домови за да спасат жива глава. Уште повеќе луѓе избегаа од ураганите што го уништија Тексас и Флорида во 2017 година, блокирајќи ги патиштата за да ги пополнат хотелите.

Еден поглед на интернет покажа радарска слика токму каде што можеше да се види како луѓето се обидуваат френетично да ја напуштат Флорида и се покрена провокативно прашање: Што ако соседните сојузни држави беа независни и одбијат да дадат засолниште на мигранти? Исходот воопшто нема да биде добар, т.е. можеше да има голема хуманитарна катастрофа.

Експертите проценуваат дека до средината на 21-от век климатските промени најверојатно ќе разместат помеѓу 150 и 300 милиони луѓе. Ако наведените милиони се една држава, таа ќе биде четврта по големина по популација во светот по Кина, Индија и САД.

И покрај значителните климатски промени кои сега никој сериозно не може да ги игнорира, дури и глобалната заедница на национални држави не се подготвени за нов вид на "климатски мигранти". Земајќи ги во предвид тековните истражувања за ефектите од глобалното затоплување во земјите во развој, се води до заклучок дека многу работи треба да се направат на национално, регионално ниво, како и на глобално ниво, со цел соодветно да се справат со климатските бегалци.

Климатските миграции веќе се случуваат цело време. Секоја година, опустинувањето во мексиканските сушни подрачја принуди 700.000 Мексиканци да се преселат. Циклоните пренесоа илјадници луѓе од островот Тувалу во јужниот Тихи Океан и од Порто Рико на Карибите.

Метеоролошките експерти се согласуваат дека продолжената суша ја забрза и ја прошири Сириската граѓанска војна и доведе до повеќе бегалци. На пример, една студија покажала дека еден милион Сиријци веќе биле раселени од своите домови пред да биде испукан првиот куршум. Екстремната суша во Сирија помеѓу 2006 и 2009 година беше најлоша во последните 900 години во таа област. Тоа ги доведе фармерите да го изгубат својот добиток и животните потребштини и директно влијаело на избивањето на најстрашната војна по 1945 година.

Истражувачката студија објавена од магазинот Science во декември 2017 година покажа дека временските шокови ги поттикнуваат луѓето да бараат азил во Европската унија. Студијата покажа дека во 15-годишнен период, барањата за азил се зголемуваат заедно со повисоките температури во земјите од кои доаѓаат барателите на азил. Помеѓу 2000 и 2014 година, временските проблеми во 103 земји низ целиот свет директно влијаат врз миграцијата кон Европа.

Според Обединетите нации, во периодот од 2008 до 2015 година просечно 26,4 милиони луѓе се раселени секоја година поради климатски несреќи или лоши временски услови. Научниците кои се занимаваат со феноменот на климатските промени веруваат дека, за жал, овие трендови ќе продолжат и ќе станат уште полоши. Со зголемување на температурата за еден степен, количината на влага во воздухот се зголемува за 7% што го поттикнува растот на жестоките бури. Нивото на морето може да се зголеми за околу 90 см до 2100 година, со потопување на крајбрежните области и населените острови. Пацифичките острови се особено ранливи како и 400 градови долж брегот околу планетата Земја, како што се Амстердам, Хамбург, Лисабон и Мумбаи. Сè повисоки и повисоки температури може да ги направат делови од Западна Азија невозможни за човечки живот.

Истиот ден кога ураганот Ирма уриваше Флорида во септември, обилните дождови на другата страна на светот потонаа една третина од Бангладеш и источните делови на Индија, при што загинаа илјадници луѓе. Циклонот Винстон во 2016 расели 55.000 луѓе на Фиџи, заради што островската земја загуби една петина од БДП.

Климатските промени ќе влијаат на речиси сите жители на планетата на некое ниво, но сиромашните во земјите во развој ќе поминат најлошо. Екстремните временски настани и тропските болести предизвикуваат најголема штета на овие региони. Прегладнети луѓе кои имаат само најосновни средства едвај доволни за живот и несоодветни услови за домување, се особено ранлива група и е многу веројатно да станат климатски бегалци. Според Центарот за следење на внатрешното раселување, природните катастрофи во 2016 година раселија 24 милиони луѓе во границите на нивните земји. Проблемот е што бегалците оставаат пусти села и се преселат во веќе населени градови или одат на места со повисоки надморски височини.

Денес, меѓународната заедница сè уште универзално не го признава постоењето на климатските бегалци или мигранти, а уште помалку се согласува како да ги дефинираат. Во согласност со меѓународниот закон за бегалци, климатските мигранти законски не се сметаат за бегалци. Според тоа, тие немаат никаква заштита што инаку им следува на бегалци. Бегалците се дефинирани како лица кои бегаат од војната или се прогонувани. Луѓето што ги напуштаат своите домови поради климатските промени или оние што ги напуштаат своите домови поради тоа што нивните климатски промени го отежнуваат животот, не се сметаат за бегалци. Нема глобални договори за да им помогнеме на милиони луѓе кои се преселуваат секоја година поради природни катастрофи.

Правата на бегалците и законските обврски на земјите да ги бранат нив, во прв план се дефинирани во согласност со Конвенцијата за бегалци од 1951 година, проширена во 1967 година. Овие закони се донесени долго пред да стане јасно дека климатските промени ќе станат главна движечка сила која создава мигранти и бегалска криза. Конвенцијата го дефинира бегалецот како некој кој "не е во можност или не сака да се врати во својата земја заради основан страв од прогонување врз основа на раса, религија, националност, припадност на одредена социјална група или политичко мислење." Во моментов се раселени повеќе од 65 милиони луѓе од нивните домови, од кои речиси 25 милиони се баратели на азил и имаат статус на бегалци. Но, се разбира, тука не се сметаат климатските бегалци.

Националните влади и организации како што се Обединетите нации треба да размислат за измена на меѓународното право со цел да обезбедат правен статус на еколошките бегалци и да воспостават механизми и права за нивна заштита. Реформите можат да бидат отелотворени во концептот на "климатска правда", односно во идејата дека климатските промени се етички и социјален проблем. Конечно, богатите земји како САД и Кина имаат најголем придонес за појавата на климатските промени, додека сиромашните земји како Фиџи, Бангладеш, Гвинеја Бисао, Сиера Леоне се најпогодени од нив. Затоа некои набљудувачи со право аргументираат и тврдат дека земјите кои придонесоа за климатските промени треба да примат најмногу климатски бегалци.

Алтернативно решение за најголемите светски загадувачи да создадат фонд кој ќе плаќа за заштита на бегалците и сите оние луѓе кои се привремено или трајно преселени поради климатските промени. Интересно е тоа што Договорот за климатски промени во Париз од 2015 година не ги споменува климатските бегалци, меѓутоа има неколку консултации и иницијативи од различни организации и влади. Тие вклучуваат напори за создавање на институција за координација на распоредените климатски бегалци и специјален известувач на ОН за човекови права и климатски промени. Очигледно, ќе биде тешко да се дефинира прецизно климатскиот бегалец/мигрант. Ова ќе биде еден од најголемите предизвици за идните политики.

Историјата покажа дека земјите што примаат климатски бегалци се однесувале поинаку кога биле погодени од бегалски бранови. Некои држави ги примија срдечно, додека други ги сместуваа во центрите за притвор и не им овозможија поддршка. Некои земји дејствуваат селективно и избираат кого прифаќаат, фаворизираат млади и продуктивни деца, не сакаат да примаат доенчиња и стари луѓе. Глобалните политички насоки, кога би постоеле, треба да ја оневозможат забуната и да направат основа за минимални стандарди.

Ќе требаат многу години да се постигне согласност за ставот на климатските бегалци. Големите сили на Г-20, како што се САД, Русија, Кина, Индија, Бразил и Австралија, треба да започнат со решенија на среден рок. САД би можеле да им понудат на своите бегалци - заштитен статус. Владите и невладините организации треба да работат на ублажување на страдањата и проблемите на сиромашните бегалци и да им помогнат во природните катастрофи. Многу земји кои не се потписнички на Конвенцијата за бегалци што е можно поскоро да го направат тоа како земјите од Јужна Азија и Блискиот Исток, кои се покажаа како исклучително ранливи на климатските промени. Бидејќи бегалците од овие земји ќе бидат раселени во соседните земји, ќе биде од клучно значење да се воспостави политика за бегалци на ниво на тие региони. Едно од решенијата ќе биде посебна категорија на визи за лица раселени од климатските промени. Многу земји веќе обезбедија хуманитарни визи по ужасни природни катастрофи, како што се земјотреси и урагани. Ова беше направено од страна на САД по земјотресот во Хаити во 2010 година, но администрацијата на Трамп во ноември минатата година го запре т.н. "заштитен статус" за бегалци од Хаити.

Степенот на предизвиците предизвикани од климатските промени и последователните бегалци се нешто со што човештвото досега не се соочило. Еден развиен, но исто така неразвиен свет би можеле да бидат погодени од милиони бегалци од земјите во развој, што би можело да доведе до реални хуманитарни катастрофи. Во Германија, повеќе од еден милион бегалци пристигнаа хаотични во 2015 година и ова помина со многу проблеми, а климата може да направи десетици, па дури и стотици милиони да тргнат во потрага кон подобар и побезбеден свет.

Поврзани

Најнови вести

Коментари