Дека Заев гради култ на личност, што во современиот свет се гледа уште само во Северна Кореја, кога политиката се самозадоволува со понизност на поданиците а нивна единствена задача е кој повеќе че му се вовлекува на водачот и повеќе ќе го велича до ниво кое станува смешно и карикатурално.

Поимот Големиот татко важеше за водачот на Северна Кореја, Ки Мил Сунг, а еве сега и Заев ја доби таа чест. Полтронството и култот на личност без политичка свест на поединецот е типична за СДСМ. Неодамна познатата невладина активистка од Куманово одржа естрадно величање на Заев дојден во Куманово на богослужење пред своите следбеници, а малку порано ја паметите сликата од Охрид кога симпатизер на СДСМ му ја бацува раката на Бранко Црвековски.

Не е Европа далеку само во километри, временската дистанца е уште поголема.

Најчитани вести