Често може да се видат христијани кои носат црвен конец околу зглобот на раката со посебно значење, но религијата вели нешто друго. Црвен конец најчесто се врзува околу раката на новороденче, а носењето на ваква нишка околу раката против уроци е стара традиција на словенечките народи и денес е најпопуларна во Бугарија, источните земји и следбеници на Кабала и генерално народите кои прифаќаат паганизам. Овој обичај се задржал и кај нас, а најчестата практика е да ставите црвена врвка околу раката на новороденче. Прашањето е дали христијаните, особено крстените, треба да носат црвен конец околу својата рака?

Конецот со црвена боја симболизира страст, успех и среќа. Обично се врзува околу зглобот на левата рака, затоа што, наводно, со левата рака, лицето се поврзува со други сили. Формираниот круг на црвени нишки наводно дава заштита од негативност и ветување на несовесно и штити од лоши намери и зли луѓе. Сепак, во христијанството, ваквите методи не се одобрени. Нашата вера ги смета за идолопоклонство со кое луѓето ја менуваат молитвата. Црвената нишка не е дозволена и затоа што всушност е ритуал, потекнува од магија и се смета за амајлија.

Христијанството како единствен симбол на заштита ги смета крстот и молитвата, додека црвената нишка се смета за паганизам и симбол способен да ја разниша вашата вера.
„Ако ви треба поголема заштита, работете подобро на вашиот духовен статус“, велат и православните и католичките свештеници.

Најчитани вести