Ова веќе не е конфликт меѓу Белград и Загреб, Србија и Хрватска, туку конфликт меѓу фашизмот и антифашизмот, рече Ана Брнабиќ за најновиот спор меѓу Србија и Хрватска.

Доколку за еден режим е прифатливо табла на која усташкиот поздрав „За дом спремни“ да стои во близина на усташкиот логор Јасеновац или во негова близина, тогаш ниту една протестна дипломатска нота не може да го премисли од таквиот чин, изјави денеска српската премиерка.

Во изјавата пред српски новинари во Луксембург, таа го коментираше последниот спор меѓу Србија и Хрватска, истакнувајќи дека таа веќе не би испраќала ноти, бидејќи тие водат кон неизбежен кругот во кој не е јасно што се случило.

„Се случи наша делегација, млади кадети, да замине да оддаде почит на жртвите во Јасеновац, едно од најголемите места за егзекуција за време на Втората светска војна во Европа. Ова не е конфликт помеѓу Белград и Загреб, Србија и Хрватска, туку конфликт помеѓу фашизмот и антифашизмот“, рече Брнабиќ.

Таа изјави дека повеќе нема да разговара на оваа тема со Хрватите затоа што, како што додаде, нејзината позиција е јасна, искрена и е горда на неа.

„Мојата позиција е позицијата за борба против фашизмот, сеќавање на жртвите и борците за слободна Србија, за слободна Хрватска, за слободна Европа, за борба против фашизот и угнетувањето на луѓето“, рече Брнабиќ.

извор: Makfax

Најчитани вести