Бразилската војска е спремна да ја брани Амазонската прашума, порача командантот на оружените сили Едсон Леал Пујол среде растечкиот меѓународен притисок и повиците за поцврста акција во борбата против пожарите, додека претседателот Жаир Болсонаро потврди дека за испраќање на војската на терен.

„На оние кои инсистираат на заштита на бразилска Амазонија им порачувам дека војниците секогаш ќе бидат подготвени, подготвени да се бранат и да ја отстранат секоја закана“, кажа Пујол на одбележувањето на денот на војската во Бразилија.

Катастрофалните ефекти на глобалното затоплување се прикажани како што изгореа Сибир, Алјаска и бразилската амазонска шума. Пожарите во Амазон се особено алармантни бидејќи научниците велат дека дрвјата се првата одбрана на планетата од глобалното затоплување. Поради уништувањето на шумите, научниците проценуваат дека сме близу до точката каде што Амазон не може повеќе да функционира како мијалник на јаглерод. Амазон во Бразил е најголемата дождовна шума во светот и витална продавница за јаглерод. Пресечувањето на дрвјата во дождовните шуми произведува 8% од нето глобалните емисии, повеќе од целата Европската унија.

Најчитани вести