Loading..

Германската влада смета дека мисијата „Фронтекс“ која пред една година започна операција на албанско-грчката граница, помогна албанската полиција да ја спречи илегалната миграција и прекуграничниот криминал.

Според новинската агенција АТА, операцијата „Фронтекс“ на албанско-грчката граница, составена од 66 полицајци од 12 земји членки на ЕУ, е првата мисија на европската полициска организација која беше ангажирана во земја која не е членка на ЕУ.

Операцијата, исто така, придонесе за приближување на албанските власти кон квалитативните стандарди на Европската Унија во оваа област.

Силите на „Фронтекс“ треба да и помогнат на Албанија во следењето на „зелената линија” меѓу Грција и Албанија и спречувањето на прекуграничниот криминал.

Според Меѓународната организација за миграции, во првите шест месеци од оваа година во Албанија беа регистрирани повеќе од 1.200 нови мигранти.

Од Албанија, мигрантите главно се обидуваат да стигнат до Италија, Австрија или Германија преку Црна Гора и територијата на Косово.

извор: Makfax

Најчитани вести