„Дојче банк“ објави дека до 2022 година ќе бидат укинати 18.000 работни места во рамки на опсежна реконструкција, со цел да се обнови профитабилноста и да се подобри повратот на ационерите.

Банката, со седиште во Франкфурт објави план за реструктуирање кој ќе овозможи продажба и трговија со акции со цел да се обиде да ја подобри профитабилноста и да ја зголеми цената на акциите.

Исто така е наведено дека банката ќе инвестира 74 милијарди евра во специјална продажна единица, ослободувајќи ги резервите капитал за плаќање на реструктуирањето.

Со укинувањето на работните места, бројот на вработени ќе падне на 74 илјади, а се предвидува дека трошоците за реструктуирање ќе изнесуваат околу 6 милијарди евра.

„Дојче банк“ се бори со регулаторни казни, слаб профит, високи трошоци и пад на цените на акциите. „Дојче банк“ се бори со казни од регулаторите, со слаб профит, високи трошоци и со пад на цената на акциите.

извор: Makfax

Најчитани вести