Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг со заканил до Русија дека мора да ја исполни обврската спрема Договорот за уништување на ракети со среден и краток домет кој е склучен со САД.

“Ние ќе го разгледаме нарушувањето на Договорот за уништување на ракети со срден и краток дострел од страна на Русија. Москва е должна до 2 август да ги уништи ракетите кои го кршат договорот (ССЦ-8(, рекол Столтенберг

Спрема неговите зборови, Русија има само пет недели да го спасат договорот.

“Тоа нема да влијае на Русија. Преда се заканува, за НАТО подобро би било да го убеди својот постар брат – САД да не поставува ракети од таа класа во Источна Европа“ – истакнал Џабаров.

Тој додал дека Русија ќе го почитува Договорот за ракети, ако тоа го стори и Вашингтон.

12,028

Најчитани вести