Температурите во Германија би можеле да ги надминат јунските рекорди кои се регисртрани уште во 1947 година.

Во Европа доаѓа екстремно топлотен бран кој може да го руши рекордот во јуни.

Екстремните температури ќе ја погодат западна Европа, а Балканот ќе помине нешто подобро.

Спрема најновите предвидување, доаѓа доста интензивен, рекорден и потенцијален смртоносен топлотен бран, кој ќе го погоди поголемиот дел од Европа, јавува Severe Weather. Најмногу ќе бидат погодени Шпанија и Франција, каде што температурите ќе одат и преку 40 Целзјусови степени.

Последен ден на топлотниот бран во повеќе земји треба да биде во петок, после тоа над Европа треба да почне да делува нешто по студен воздух.

Франција се подготвува за “потенцијално опасен“ топлотен бран кој би можел да достигне рекордни темеператури, а властите во Париз подготвуваат “ладни соби“ во опшински згради, отвориле базени за ноќно капење и поставиле дополнителни чешми со вода за пиење.

Предупреување на екстремни температури издадено е ширум Германија, каде што луѓето се предупредени да не остануваат долго на сонце и да пијат доста вода.

Исто така во Саксонија-Анхалит западно од Берлин, го ограничиле движењето на колите на 90 км. на час поради страв дека може да дојде до пукање поради големата жештина како што тоа бил случај 2015 година.

Во меѓувреме во околината на Брандернбург, пожарникарите се борат со пожар кој се проширил на околу 100 хектари.

Денес во Париз измерени се 40 степени, а метеоролозите предупредуваат дека е субјективното чуство дека е дури 47 степени.

Температурите во пораст на Балканот доведоа до тоа многу луѓе да се разладуваат на реки и во базени.

Жешкиот бран на Балканот најмногу ќе влијае на Хрватска. Уште денеска дневната температура во таа земја ги надминала 30 степени, а се очекува дека на Јадранот и Далмација ќе оди над 34 степени

Врв на топлотниот бран се очекува во четврток кога температурата да биде до 35 степени. Од петок ќе се намалува темературата, но и денот и ноќите ќе бидт сепак топли.

Најчитани вести