Грчките вооружени сили се во состојба на готовност поради продолжување на можен турскио провокативен настап во источен Медитеран, пишува грчкиот лист Кати мерини.

Спрема наводите на грчкиот дневен лист, и попкрај повиците на ЕУ да се прекине бушење на нафта и гас во ексклузивна економска зона околу Кипар, Грција е во состојба на подготвеност како би се спречила можна ескалација во источен Медитеран.

Листот додава дека клучно прашање е како Атина ќе реагира во случај Турција да го спроведе истражувањето внатре, по тврдење на официјална Грција, во грчкиот континентален појас.

- Плановите првенствено се базираат на маневрите на грчката морнарица бидејќи Турција користи истражувачки бродови како би го утврдила своето присуство во регионот, меѓутоа грчкото воздухопловство ќе одговор доколку е потребно – пишува грчкиот лист.

Запрашан минатата недела дали Грција може да смета на подршка од ЕУ или САД во случај на инцидент, министерот за одбрана на Грција Евангелос Апостолакис рекол дека такво ветување не постои, и доколку би требале да реагираат, очекуваат дека ќе бидат сами.

23,821

Најчитани вести