Во излагањето на премиерот Зоран Заев на дорумот Европа – Вахау во Австрија тој, меѓу другото, раскажа дека пред еден месец канцеларката Меркел побарала совет од него што да му понуди на српскиот претседател Александар Вучиќ за да го мотивира за да најде заеднички јазик со косовскиот претседател Хашим Тачи за да постигнат договор за Косово.

Ѝ одговорив: Понудете му ја Европа. Можете да нудите пари за поврзување, за железници. Не, Европа, европски вредности, зашто тоа не мотивира нас, а да донесеме толку чувствителна одлука, ја посоветувал нашиот премиер германската канцеларка.

4,499

Најчитани вести