Францускиот "Фигаро" објави на десет страници репортажа за Косово во која се констатира дека Србите на таа територија се малтретирани и третирани како граѓани од втор ред.

Во текстот под наслов "Српскиот дух на отпорот", се вели дека Србите во Косово се борат за живот, и покрај тоа што останале само околу 100.000 во опкружување на 2 милиони Албанци, бидејќи околу 250.000 Срби биле принудени да ги напушти своите домови.

"Фигаро" потсетува дека од 1999 година во Косово и Метохија, кои православните Срби ги сметаат за своја Ерусалим, Албанците уништиле околу 150 цркви, капели и манастири, и дека сето тоа се случило во текот на 78 дена од воздушните напади на НАТО без мандат на Обединетите нации.

"Фигаро" детално информира и за неодамнешниот упад на албанските специјалци во северно Косово, а авторот нагласи дека оваа акција е изведена со брутално обележување на годишнината од доаѓањето на меѓународните сили на Косово.

"Званично, целта на таа брутална полициска акција беше да се делува против мрежи на корупција. Но, во тоа не верува никој што барем површно знае нешто за Косово, имајќи предвид дека Косово е центар за сите можни криминиали: од трговија со луѓе, трговија со крадени автомобили, преку опојни дроги, дури и трговија човечките органи ", се наведува во текстот.

Србите денес, како што го опишува "Фигаро", се групираат во енклави и се изложени на постојана закана од ужасно насилство, но успеваат да поднесат тешката сегашност, гледајќи на богатото минато.

Опишувајќи го позицијата на Србите во Косово, новинарот на "Фигароа" поставува прашање дали станува збор за апартхејд, дискриминација или можеби сегрегација.

"На други места, меѓународната заедница секогаш е подготвена за заштита на човековите права, и никој не би оспорувал тоа да го примени за Косово и Приштина но, освен освен Русија, никој не ги брани Србите." Благодарејќи на тоа игнорирање на проблемот од меѓународната заедница и очигледната поддршка на САД и Европа за постапките властите во Приштина делуваат се по брутално ", се наведува во текстот.

"Фигаро" потсетува и на низа еднострани репресивни мерки од властите во Приштина, како што се воведувањето на такси од 100 отсто за производи од Србија, постепено исчезнување на границата помеѓу Косово и Албанија, и на крајот - формирањето на професионална косовска војска, со констатација дека Србите во Косово се жртви на косовска демонстрација на сила која не носи ништо добро.

Во рамките на репортажата, авторот Жан Луј Трамбл го интервјуирал францускиот хуманитарец, претседател на здружението "Солидарност за Косово" - Арно Гујон, кој објасни зошто Приштина му забранила влезот во Косово од 10 септември, и давање помош и поддршка на српската популација.

"Моето возило беше целосно размонтирано, и јас бев подложен на апсурдно испитување од двајца полициски агенти на безбедносните служби, кои дојдоа специјално од Приштина. Тие двајца ме испрашуваа неколку часови, по што без моја потпишана изјава ме протераа и ми дадоа забрана за влез во Косово, не наведувајќи ниту причина ниту мотив за такво нешто, бидејќи не сум сторил никаков законски прекршок" изјавил Гујон.

Тој е убеден дека е протеран од Косово за да не постои обајвен извештај од западни извори за состојбата на Косово. "За мене тоа не е завршено, нема да ме спречат да продолжам понатаму, бидејќи Србите во Косово треба да имаат поддршка. Нивниот дух на отпорот е неуништлив и треба да ни бидат пример" изјавил Гујон за Фигаро.

6,400

Најчитани вести