Во Основниот суд во Бјелина продолжено е судењето на Сања Стевановиќ, гинеколог, и Слаѓана Обрадовиќ, медицинска сестра,кои се товарат за несовесно пружање лекарска помош на родилката Светлана Ѓуровиќ во чја стомачна празнина по обавен царски рез останала газа со должина од околу два метри. Во обвинението се тврди дека Стевановиќ и Обрадовиќ на 24 август 2016 година пропуштиле да извршат ревизија на нејзината стомачна празнина после операција и да ја отстранат употребената компреса.

Компресата како туѓо тело во стомачната шуплина довела до воспаление, па заради тоа Ѓуровиќ два месеца подоцна била подложена на зафат за отстранување на дел од тенкото црево и речиси целото дебело црево.

Тоа резултирало со трајно пореметување на дигестивниот систем и предизвикало потешко нарушување на нејзиното здравје. 

Ѓуровиќ на судењето низ солзи рекла дека сето ова оставило трајни последици врз нејзиното здравје, и физичко и психичко.

Најчитани вести