Домашни лепиња се одлична замена на леб, а можат да се јадат во солена но и во слатка варјанта. Се подготвуваат многу лесно.

Состојки:

400 гр. брашно (може интегрално или мешано брашно)

250 гр. топла вода

80 гр. путер (маргарин или мслец)

1 лажиче шеќер

1 лажиче сол

1 пециво

 

Подготовка:

1. Измешајте ги брашното, пецивото шеќерот и солта

2. Додадете го путерот или мслецот исецкан на мали коцки и месете додека не се изедначи.

3. Сипите ја водата и тестото месете го додека сите состојки не се соединат.

4. Измесеното тесто се покрива и се остава да отстои еден час.

5. Отстоеното тесто се премесува и од него формирате топчиња кој потоа со оклагија формирате лепиње во величина која ќе одговара на тавчето.

6. Лепињата се печат во тефлонско тавче по 3 минути од двете страни

7,535

Најчитани вести