Според првичните резултати Европската народна партија освои 177 пратенички места во Европскиот парламент, а веднаш позади нив се Социјалистите со освоени 147 места.

Резултатие се објавени на DPA. Инаку десницата победи во повеќе држави според проекциите. Тие освоија најмногу гласови во Франција, Италија, Словенија, Грција, Хрватска и Унгарија.

Во текот на вечерта се очекуваат и конечните резултати.

599

Најчитани вести