Париската полиција успеала благодарение на среќна случајност да најде украден прстен, кој припаѓал на семејството на Наполеон Бонапарта, пренесоа светските медиуми.

Прстен од 1 милион долари бил украден во Париз на почетокот од април.

Прстенот е со 40-каратен дијамант, кој пред тоа се наоѓал врз круната на царицата Евгенија, сопругата на Наполеон III.

Младиот наследник на Наполеон III – Жан-Кристоф Наполеон, го подарил прстенот на својата свршеница грофицата Олимпија фон Арко-Цинеберг.

Прстенот бил украден од автомобилот, заедно со кредитни картички, бизнис картичка и компјутер, додека грофицата престојувала во хотел со пет ѕвездички во Париз, а притоа заборавила да го заклучи автомобилот.

Ниту една од камерите на хотелот не го доловила крадецот. Една од кредитните картички сепак е откриена кога ја користел крадецот за да ја плати сметката во јапонски ресторан и во хотелот. Така тој бил фатен од камерите, што им помогнало на полицијата да го фати.

Наводно, крадецот е 30-годишен државјанин на Eгипет, кој немал никаква претстава за вредноста на прстенот.

Најчитани вести