Русија и НАТО целосно ја прекинаа соработката на цивилна и воена линија, изјави заменик-шефот на руската дипломатија Александар Грушко во интервјуто за „Спутник“.

„Самиот НАТО ги отфрли позитивните теми во разговорите со Русија. Тие не постојат. Засега нема сигнал дека НАТО го гледа излезот од овој ќорсокак “, истакна тој.

Според зборовите на Грушко, Алијансата отиде предалеку во ескалација на конфликтот со Русија.

„Парадоксално, но денес односот меѓу Русија и НАТО најмногу потсетува на времето во кое НАТО беше основан – пред Студената војна. Правот од доктрината на Армела повторно падна: дијалог и воздржаност. Само во оваа формула има многу воздржаност и малку дијалог”, додаде дипломатот.

Тој истакна дека вкупните воени трошоци на земјите на НАТО во изминатата година надминаа милијарди долари, што е 22 пати повеќе од руските трошоци за одбрана.

Во меѓувреме, Грушко истакна дека Москва нема намера да учествува во трката за зголемување на воениот буџет со НАТО.

„Доктрината на Армел” е основана во 1967 година и предвидуваше силна одбрана и добри дипломатски односи со земјите од Варшавскиот пакт. Тоа помогна да се отвори патот кон намалување на тензиите меѓу Истокот и Западот во раните 1970-ти години.

извор: Makfax