Кинеските текстилни компании сé повеќе ги користат странските фабрики за производство, кои и нудат поевтина работна сила, на ист начин како што тоа го прави Западот во Кина.

Но, тие мамат на пазарот – затоа што ја ставаат препознатлива етикета ,,Made in China”, а се што продаваат всушност се произведува од страна на работници во Северна Кореја.

Кинезите се повеќе користат фабрики, трговци и компании во пограничниот град Дандонг, а потоа стоките што таму се прозиведува, се продава низ целиот свет како кинеска.

Користењето на Северна Кореја за производство на поевтина облека покажува дека, и покрај санкциите на ОН наметнати на таа земја, Ким Џонг-ун успева да се најде со помош на ,,пријателите”.

Санкциите поради нуклеарната програма на Северна Кореја не се однесуваат на забрана на извоз на текстил од земјата.

извор: Makfax

Најчитани вести