На 12 и 13 април во Скопје ќе се одржи Големиот балкански карате-семинар 2 во организација на Карате-центар „Пејов“ во спортскиот центар „Борис Трајковски“ во Скопје.

Семинарот ќе го водат инструкторите шихан Тони Петров од Бугарија – 7 дан, сенсеи Зоран Пејов од Македонија – 5 дан, сенсеи Ранко Вукотиќ од Црна Гора и сенсеи Милан Ѓокиќ од Србија – 7 дан.

Главниот настан и свеченото отворање се на 13 април (сабота) во малата сала на „Борис Трајковски“ со почеток од 15 часот.

Се очекуваат учесиници од Македонија, Србија, Бугарија, Црна Гора, Турција, од Косово се чека потврда.

Големиот балкански карате-семинар е со заложба – пат на мирот и љубовта, толеранција, разбирање и регионална соработка. Да се надминат разликите, да се биде пример на сите. Да се покаже дека ги има каратистисте.

Минатата година Големиот балкански карате-семинар во Скопје од сите мајстори беше прогласен за најдобро организиран, на кого присуствуваа амбасадорите Душанка Дивјак – Томиќ од Србија, Иван Петков од Бугарија и заменикот на амбасадорот на САД, Микаела Швајцер-Блум, како и третиот секретар на српската амбасада, Срѓан Недељковиќ.

Идејата е со заедничка соработка да се изградат спортисти кои балканските земји ќе ги претставуваат на Олимписките игри во Париз 2024 (ако го има на листата на спортови на Игрите) и соработка со Францсуката карате-федерација. Оваа врска се гради преку мајсторот кој живее и работи во Франција, Стојан Стојанов, роден кавадарчанец.

извор: Makfax

2

Најчитани вести