Последните инциденти кои се случија за време на изборната кампања врз новинарите потребно е да се истражат и што e уште поважно да не се повторат, беше кажано на прес-конференцијата којашто се одржа денеска во Здружението на новинарите на Македонија.

Претседателот на ЗНМ, Младен Чадиковски, побара итна реакција на Министерството за внатрешни работи (МВР), Државната изборна комисија (ДИК) и Основното јавно обвинителство (ОЈО).

„Изминативе денови и недели бевме сведоци на повеќекратни, тешки навреди, напади, вербални малтретирања, загрозување на интегритетот и безбедноста на новинарките и новинарите. Ја организираме оваа прес-конференција на неколку дена пред светскиот ден против неказнивоста на нападите врз новинари затоа што чувствуваме дека изборниот процес донесе премногу емоции кои се преточија во неприфатлив однос на дел од политичките актери, учесници во изборите, кандидати, партиски експоненти и партиски активисти“, рече Чадиковски.

ЗНМ регистрираше потценувачки говор на претседателот на ДИК кон новинарките среде прес-конференција, кој подоцна се извини, колеги фоторепортери и сниматели ни се жалеа за односот на дел од претседателите на општинските комисии на ДИК кои јавниот простор го толкуваат како приватна сопственост, други колеги новинари се пожалија за заканувачки тонови од политичари и експоненти на кампањите на партиите. Креираната атмосфера е предупредувачка и мора веднаш да престане. Не станува збор ниту за една партија или кандидат, туку за различни политички провениенции, велат од ЗНМ.

Поднесени се претставки до МВР и ДИК за сите пријавени досегашни случувања поврзани со напади на новинарите во изборниот процес. ЗНМ апелира да се реагира брзо, да се почитува работата на новинарите, но и тие како личности од страна на политичките актери, не само во процесот на предизборната кампања, туку и во иднина.

 

makfax.com.mk