Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Северна Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утрово, 28.04.2021 година во 05 часот и 40 минути, регистрира земјотрес од епицентралното подрачје Струмица со епицентар на 130 км југоисточно од Скопje и е со локална Рихтерова магнитуда M L 2.4.
Според досегашните податоци овој земјотрес беше почувствуван од населението во Струмица и Валандово со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.