Статистички тест сугерира дека неколку земји погрешно ги пријавуваат или измислуваат  случаите на коронавирусот. Слуачјно или не таму се најдовме и ние.

Македонија се најде меѓу земјите за кои Американскиот научно здравствен совет се сомнева дека даваат вистински податоци за состојбата со коронавирусот во земјата. Во нејзино друштво е и Албанија, но и земји како Бангладеш и Таџикистан.

Според Американскиот научно здравствен совет, ова се земјите кои веројатно даваат фабрикувани или сомнителни податоци за бројките за ковид-19: Белорусија, Таџикистан, Египет, Албанија, Македонија, Бангладеш, Украина, Сирија, САД, Индија, Иран итн.

Авторите на студијата заклучиле дека сомнителните резултати се поврзуваат со „помалку развиените земји“.

Во Македонија вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица од почетокот на епидемијата изнесува 94.196, бројката на оздравени пациенти е 83.634, на починати е 2.908, а бројот на активни случаи изнесува 7.654.