Пред четири години, Грција беше виновна за Скопје, две години подоцна беа виновни уште две земји – Холандија и Франција, сега е виновна Бугарија. Скопје не треба да бара надворешни причини за недостаток на реформи во земјата – рече поранешниот министер за надворешни работи.

Поранешната министерка за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева за „Брисел 1“ изјави дека и Бугарија и Европа ќе го следат пописот на РСМ за да се спроведе според сите европски стандарди и правила.

Скопје го одложи пребројувањето поради тензиите со Албанците, додаде Захариева.

– Пред четири години, Грција беше виновна за Скопје, две години подоцна беа виновни уште две земји – Холандија и Франција, сега е виновна Бугарија. Скопје не треба да бара надворешни причини за недостаток на реформи во земјата – рече поранешниот министер за надворешни работи.

На прашањето дали Бугарија треба да реагира ако малку луѓе се изјаснат како Бугари на пописот, со оглед на тоа што 120.000 луѓе од РСМ зеле бугарски пасоши според потеклото, Захариева рече дека откако Бугарија реагирала на серија случаи на кршење на човековите права со бугарската самосвест, има луѓе кои веќе даваат пишани сигнали, иако стравот сè уште постои.

– Тогаш кога не можете да најдете работа или да ја изгубите работата само затоа што имате јасен бугарски идентитет, кога агенти на нивната национална безбедност ве посетуваат без причина, тогаш кога ќе ви се отстранат табличките на автомобилот, само затоа што се бугарски, кога таму се врши притисок повеќе од 80 години, стравот е разбирлив, но бидејќи ја видоа поддршката на Софија и видоа дека Бугарија нема да молчи, некои од нив престанаа да се плашат. Но, стравот е сè уште тука. Видовте што се случи со нивниот изведувач за Евровизија, тоа беше толку јавно пред очите на целиот свет. Значи, се надевам дека Скопје повеќе нема да има очи да го негира ова – рече Захариева.

Таа поради страв не очекува сите оние кои добиле бугарски пасоши да се декларираат како Бугари за време на пописот. Според неа, властите во РСМ ќе овозможат таму да има помалку Бугари.

– Ние немаме никакви тврдења за тоа како треба да се наречат. Не е тоа наш проблем со правото на самоопределување, тие се нивни. Тие имаат проблеми со луѓето што живеат таму и се чувствуваат и Македонци и Бугари – рече Захариева.

– Бугарија никогаш немала проблем со нивното право на самоопределување. Ние не тврдиме или сакаме промена на нивниот Устав. Имаме проблем со говор на омраза кон сè што е поврзано со Бугарија заради фалсификување на историјата – изјави поранешниот министер за надворешни.

Според неа, подобро е Република Северна Македонија и Албанија да одат заедно на патот на преговорите со ЕУ, но тука работи принципот на нивните сопствени заслуги. Пред три години, Скопје инсистираше на отцепување од Албанија, но сега кога Тирана официјално не го побара тоа, сè повеќе се зборува за одвојување на Албанија од РСМ.

– Привремениот кабинет не треба да го менува курсот, особено во надворешната политика. Се надевам дека и кога ќе дојде Русија, ќе реагира и тоа. Бидејќи претседателството реагира секогаш кога станува збор за РСМ или Турција, но кога станува збор за Русија и заштита од национален интерес, па оттука и молкот – коментира Захариева.