Заев на традиционално закројување на лозјата во Тиквешкиот крај

Претседателот на Владата на РМ, Зоран Заев, придружуван од министерот за земјоделстсво, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и советничката за земјоделски политики, Ленче Николовска, ќе присуствува на манифестациите кои што се одржуваат во Кавадарци и Неготино, по повод традиционалното одбележување на празникот на лозарите и винарите.

Во рамки на посетата на овој регион, претседателот на Владата, Зоран Заев ќе се сретне и со градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев и со градоначалникот на Неготино, Тони Делков. Премиерот Заев ќе разговара со граѓаните и земјоделците од овој крај, а ќе посети и неколку винарии.

Лозарите денеска го празнуваат Свети Трифун – Денот на лозарите, кој се смета за нивен заштитник. Лозарите на овој ден ги потскратуваат младите лозови гранчиња и веруваат дека Свети Трифун ќе ги штити од разни болести.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари