Хотелите во Охрид и Струга од мај до октомври нудат поевтин престој за туристите од Србија со попуст на цените до 20 проценти, во зависност од должината на престојот. Ова беше најавено од асоцијацијата на македпонските хотели (ХОТАМ).

Целта на оваа акција е да се обезбеди подолг престој за туристите, а не да се остварува само со викенд ноќевања пред или по одморот во Грција.

Полупансион, со појадок и вечера во хотелот со четири ѕвездички со ваков попуст би изнесува околу 25 евра, изјави претседателот на ХОТАМ Крсте Блажески.

Идејата за намалување на цената досега ја прифатија 90 отсто од хотелотите на охридкиот брег “, вели Блажески и додаде дека овие специјални пакети ќе бидат во понудата на туристичките агенции од Македонија и од Србија.

“Очекуваме поголема циркулација на гостите оваа сезона”, најави Блажески.

Хотелиерите велат и дека оваа иницијатива има намера да се вклучи и да ја поддржи препораката на Владата за придобивките од српските граѓани во знак на благодарност за подарените вакцини, како и вакцинирањето на над 10.000 граѓани од Македонија во Србија.