Европската Комисија го објави пакетот помош од солидарниот   за поддршка за земјите во справување со корона кризата. Иако таму има земји кандидати членки како Албанија и Србија, сепак Македонија изостана од пакетот.

Помошта од 530 милиони евра ќе добијат речиси сите земји-членки и кандидати, но не и нашата земја.

Македонското знаме го нема во објавата на претседателката Урсула Фон дер Лајен, но ни во листата на земји кои добија поддршка.

Комисијата предлага 530 милиони евра финансиска поддршка во рамките на Фондот за солидарност за итни мерки поврзани со здравјето во борбата против ковид во 17 земји-членки + 3 кандидати. Европската солидарност на дело во тешки времиња – објави Елиса Фереира од Европската комисија.