Дали ширењето на индискиот сој во светот ќе врати дел од рестриктивните мерки ќе се знае во понеделник за кога е закажан состанок на Комисијата за заразни болести.

Министерот за здравство Филипче вели дека тема на дискусија би била евентуална заштита на границите и ограничувања за влез – но не и полициски час бидејќи епидемиолошката слика и натаму е стабилна.

„Тоа за што ќе разговараме и евентуално би носеле некаква одлука е во однос на штитењето на границите, во однос на тестовите – да се процени ризикот и дали е тоа вистинска мерка со која што навистина може да се заштитиме.