Кавадарци добри прво волонтерско противпожарно друштво кое доби назив – Сашко Гешовски, според името на 19-годишниот војник на ЈНА од Кавадарци кој беше прва жртва меѓу војниците на ЈНА во Хрватска по што и отпочнаа масовни воени судири во 1991 година низ Југославија.

Задача на ова волонтерско друштво е, во соработка со кавадаречките пожарникари, да врши едукација меѓу населението, пред се меѓу младите, за превенција и борба против пожари но, и за други хуманитарни акции.