Во Карпош засадени 60 дрвја во рамки на акцијата за зазеленување на Скопје

Есенската акција за садење 615 дрвја на јавните површини на повеќе локации низ градот Скопје, која започна во општина Аеродром, денеска се одвива во општината Карпош.

„Акцијата за зазеленување на Скопје продолжува. Во неа досега се засадени двесте садници во Аеродром, Кисела Вода, Гази Баба и во Чаир. Денеска продолжуваме со садење 60 дрвја во новиот парк спроти студентскиот дом Гоце Делчев во Карпош. Со есенската акција предвидени се да се засадат 615 нови висококултивирани садници од типот: јавор, каталпа, липа, даб и јасен“, истакна претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева.

Инаку, Градот Скопје планира напролет да ја продолжи акцијата за зазеленување на Скопје и да засади уште 4.000 висококвалитетни садници на точно утврдени локации, особено локации каде што во изминатиов период биле исечени или воопшто немало засадено нови дрвца.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари