Снемува вакцини, а најавените од Филипче и Заев никако да стигнат. Се трошат и последните донирани вакцини, кои ги доби нашата држава, а со тоа се заканува опасност процесот на вакцинација да запре.

Заев и Филипче најавуваа милионски количини на вакцини, а до сега стигнаа само 3000, се друго е донација, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ  на изјавата на Венко Филипче.

– Што планира Филипче и како ќе се спроведува вакцинацијата. Државата не може да биде зависна само од донации. Неспособноста да се набават вакцини е причина и за големиот број на заразени и умрени. Имаме над 1700 починати од јануари до сега и тие сите пдат на совеста на Заев и Филипче кои не набавија вакцини. Полицискиот час е исто така резултат на неспособноста да се набават вакцини. Македонија страда заради неспособноста на Заев и Филипче, посочуваат од партијата.