Денес во Собранието се подготвува една од најголемите пљачки во поновата историја на Република Македонија. Станува збор за Предлог закон за реализација на неколку пати помпезно најавуваниот проект за изградба на нов Клинички центар во Скопје, обвини пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Кирил Пецаков.

Според него, законот има премногу аномалии, недостатоци, недоречености и основани сомненија за огромен криминал со пари на граѓаните.

„Имено, во овој предлог на закон Владата предводена од Заев нема наведено апсолутно никакви конкретни податоци, рокови, информации, планови, стратегија, финансиска конструкција и физибилити студија како би се одвивала реализацијата на проектот за изградба на новиот Клинички центар. За толку сложен и милионски проект, власта до Собранието и пратениците испраќа предлог закон од само неколку члена, површно и штуро објаснување. Ништо повеќе. И замислете, сето ова власта сака да го помине во Собрание по скратена постапка. Повторувам, по скратена постапка. Ова отвора сомнежи и наведува на голем криминал кој што власта сака набрзина да го протне и спроведе“, рече Пецаков.

Тој кажа дека ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот бидејќи сметаат дека тој е извор на корупција.

„Нема да седиме со скрстени раце и ќе поднесеме околу 2.000 амандмани со цел да го спречиме носењето на овој закон и овој криминал во најава. Да појасниме, ВМРО-ДПМНЕ не е против изградбата на нов Клинички центар во Скопје, но нема да дозволиме 500 милиони евра пари на граѓаните, да се трошат на криминален начин од најкриминалната влада во Европа, и тоа во моменти кога македонската економија е на колена, а граѓаните едвај врзуваат крај со крај“, рече Пецаков.

makfax.com.mk