Во анкетата изработена од ИПСОС на 1021 испитаник, теренска, статифициран примерок на резултати на попис, направена во период 02 до 21 септември 2022, резултатите за полиитчките партии и политичките лидери се следни:

За политички партии, како определени се изјасниле 45% од граѓаните.

ВМРО-ДПМНЕ 19%

СДСМ 9%

ДУИ 6%

Левица 5%

АА 2%

Беса, ДПА и Алтернатива 1%

 

Само на определени, бројот на гласачи би бил следен, 815 илјади гласачи би гласале, од кои:

ВМРО-ДПМНЕ 335,

СДСМ 155 илјади,

ДУИ  115,

Левица 80,

Алијанса на Албанци 35,

Беса, ДПА и Алтернатива 17

 

На скала од 1 до 10 за оценка на полиитчките лидери, резултатите се следни:

Христијан Мицкоски 7,

Стево Пендаровски 4

Димитар Ковачевски 3

Али Ахмети 3

Зоран Заев 1

Димитар Апасиев 1

Павле Трајанов 0,4

 

Дали го подржувате францускиот предлог:

61,8% НЕ го поддржуваат

25,1 ДА, го поддржуваат

 

Дали Македонија се движи во права насока:

66% погрешна насока

19,8 правилна насока

 

На прашање кон сите кои на 15 јули 2020 гласале за СДСМ (колаицијата Можеме,) сега 54% велат дека земјата оди во погрешна насока, 36% во правилна насока.

Само ДУИ се оптимисти, 59% сметаат дека земјата во правилна, 36 во погрешна насока.

 

На прашање за еден одговор, испитаниицте посочиле кој е нивни најголем проблем:

економија, финасии 22%

лош стандард мали плати, високи цени, инфлација 19%

невработеност 8%

енергетска криза 6%

корупција 5%

 

Анкетата изработена од ИПСОС на 1021 испитаник, теренска, статифициран примерок на резултати на попис, е направена во период 02 до 21 септември 2022.