Влада: Испишано е ново историско поглавје на нашата државност

Граѓаните на Република Македонија, преку нивните претставници во Собранието, вечерва, со прифаќањето на уставните измени, напишаа ново, историско поглавје на нашата државност, велат од Влада вечерва по гласањето на уставните измени во Собранието.

Според Владата, денешното гласање е чин кој оддава државничка одговорност и силен патриотизам зашто ги правил апсолутно остварливи двата најголеми државни интереси – членството во НАТО и ЕУ.

„Пратениците, имајќи го предвид врвниот интерес на граѓаните, гласаа за договор кој овозможува меѓународно интегрирање и признавање на нашата земја како суверена држава, со целосно потврдување на идентитетските посебности на Македонците и на сите граѓани на земјата. Остварувањето на овие придобивки дојде преку прецизирање на името на нашата држава со географската одредница – Република Северна Македонија. При тоа, македонскиот јазик ќе биде меѓународно признат во сите сојузи. Нашата химна, нашето знаме – остануваат исти и заштитени. Нашето државјанство ќе биде македонско/граѓани на Република Северна Македонија“, се вели во соопштението на Владата.

Понатаму се додава дека со гласањето е отворена нова, светла перспективна иднина за сите граѓани и за доброто на идните генерации.

„За мирна, безбедна земја, каде што Македонците, Албанците, Турците, Власите, Србите, Ромите, Бошњаците и сите други етнички заедници ќе живеат подобар и просперитетен живот. Владата на Република Македонија изразува благодарност до сите граѓани и до сите поддржувачи и партнери на земјата, за големата и значајна поддршка низ целиот процес на прифаќање на Договорот од Преспа, со кој се обезбедува иднината на државата како рамноправна членка на НАТО и ЕУ“, велат од Владата.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари