Генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Ѓорѓија Сајкоски информира дека за само 8 дена неговата партија собрала над 100.000 потписи за како што рече „европски попис“.

„И покрај бројните опструкции од власта, за само 24 часа во 8 дена, 100.000 граѓани го дадоа својот потпис за вистински и европски попис, спротивен на оној кој сака да го организира власта на насилен начин, со политичка цел. Граѓаните одлучија, не сакаат политички попис, сакаат попис како статистичка операција, што точно ќе може да ја насочи Република Македонија во која насока да се развива“, рече Сајкоски.

Според генeрaлниот секретар на партијата, од самиот почеток власта била исплашена знаејќи дека спроведува попис спротивно од барањата и заложбите на граѓаните и токму затоа како што додаде власта им ја отфрлија иницијативата за поништување на законот за попис.

„Затоа, ВМРО-ДПМНЕ преку своите 44 пратеници, поддржана од над 100.000 граѓани ќе поднесе пратеничка иницијатива за поништување на законот за попис. Граѓаните и Република Македонија заслужуваат европски попис како статистичка операција, колку и тоа да и смета на власта. Оваа власт чиј носител е СДСМ е на самиот крај и оваа поддршка од над 100.000 граѓани за кус период е само почеток на крајот на оваа Влада“, рече Сајкоски.

makfax.com.mk